rondje weerwater
Vormgeving van het Waterfront is een lastig probleem. Het Stadshart is aantrekkelijk, ruim en open maar een voor de hand liggend culminatie hiervan in het Weerwater is tot noch toe niet tot stand gebracht. Er vinden wel sportevenementen, muziekoptredens, kermissen e.d. plaats op de Esplanade maar een blijvende publiekstrekker in de vorm van horeca, museum, fontein of sculptuur ontbreekt. De Schouwburg had deze publiekstrekker kunnen zijn als er op de zonnige kant de mogelijkheid zou zijn geweest om te verpozen met een glas bier. De hermetische minimalistische doos laat deze aanpassing schijnbaar niet toe. De schamele poging om een terrasje te plaatsen bij het restaurant maakt dit schrijnend duidelijk.
De laatste tijd worden er steigers aangelegd die direct al de benaming 'pier' mee krijgen. Het verbindt de stad met het water en biedt nieuwe mogelijkheid tot verpozing en recreatie. In de maquette die ooit getoond werd van het - nog te bouwen - Stadshart stond een blokje plexiglas door een steiger verbonden in het Weerwater. Meteen werd erbij gezegd dat realisatie niet zeker was.
Wat nu zeker is, is dat de Paviljoens opgedoekt zijn en Casla ook ingeboet heeft aan zelfstandigheid. Dit is een uitgelezen kans om één en één met elkaar te combineren. Zou het niet wat zijn om de geschiedenis van Almere te presenteren in een paviljoen in het water met een horecagelegenheid? Een 15 tot 20-meter bolvormig gebouw zou de hoekige skyline completeren, contrasteren en nieuwsgierigheid opwekken.

impressies >>>>